Zgierz - wydarzenia, komentarze, opinie
Użytkownik
Wszystko o piwach
Porter bałtycki
Charakterystyczna, niemal czarna barwa, a do tego wyraźna piana. Tak na pierwszy rzut oka prezentuje się piwo typu porter bałtycki, które dedykowane jest szczególnie miłośnikom wyrazistych, intensywnych smaków. Tych ostatnich znaleźć można w porterze bałtyckim całe mnóstwo. Jest charakterystyczny posmak kawy i nuty karmelowe, które zawdzięczamy kilku gatunkom słodu. Aby uzyskać taki bogaty i złożony efekt, potrzebna jest cierpliwość. Dobre piwo tego typu wymaga bowiem czasu na wielomiesięczne leżakowanie.
Porter bałtycki wywodzi się od angielskich piw typu porter (nazwa ta pojawiła się pierwszy raz w Londynie w XVIII wieku, a trunek ten od samego początku zaczął robić wielką karierę, szczególnie w miastach portowych), ale czerpie też z tradycji rosyjskiego imperial stout. Najlepsze piwa reprezentujące ten styl w powszechnej opinii ekspertów warzone są dziś w Polsce. Najbogatszą historię ma Żywiec Porter, który zaczął podbijać serca piwoszy już w 1881 r. i znany był ze swoich doskonałych walorów zdrowotnych.
Piwo typu porter bałtycki pije się ze szklanki typu snifter lub pokala. Trunek ten najlepiej smakuje w temperaturze 10-12 stopni Celsjusza, choć niektórzy koneserzy uważają, że doskonale sprawdza się również w temperaturze pokojowej.
Offline
Użytkownik
Wybrano najlepsze piwa.
http://finanse.wp.pl/gid,18474786,gpage … leria.html
Offline
Użytkownik
Wszystko o piwie
https://www.beerlovers.pl/artykuly/mity-piwne/
Offline
Użytkownik
Pinta - atak chmielu. Świetny smak, intensywny zapach. Najciekawsza jest nuta żywiczna i cytrusowa. Wysokie IBU i spory procent alk.
Numer dwa to kilka innych opcji Pinty: impreium atakuje (b. wysokie IBU), Rai z rais (b. wysokie IBU, ale niewyczuwalne). Dla osób zaczynających przygodę z piwami mocno chmielonymi - pierwsza pomoc, modern drinking.
Drugi browar to Browar Zakładowy - druga zmiana i dom wczasowy - doskonałe piwa ale mało "powtarzalne".
Offline